TYBERIUM.COM

Guitar

Toonhoogte buigingen (portamento)


Rond m'n vierde nummer begon mij op te vallen, welke uitwerking het zogenaamde 'pitch bend' effect (ook wel 'glissando' of 'portamento' genoemd) op een muziekstuk kan hebben. Het geeft de muzikant een volledig nieuwe reeks van mogelijkheden om noten aan elkaar te rijgen. Gitaar nummers met het pitch bend effect kunnen, indien juist gebruikt, het muziekstuk een afgewerkt gevoel geven. Kijk eens of je het verschil kunt ontdekken in de voorbeelden aan de rechter kant (druk op de 'play' knop).

                                       

De bovenste versie komt nogal saai over. Alle noten worden noot na noot afgespeeld, zonder enige interactie. Als je de onderste versie afspeelt, wordt de riff ineens veel levendiger. Dit komt omdat de noten in elkaar lijken over te lopen. Dit effect kan gemaakt worden met het pitch wiel op je MIDI keyboard. Heb je geen MIDI keyboard, vrees dan niet; dit effect kan met Reason ook handmatig ingevoerd worden.

 

Selecteer je gitaar instrument in het sequencer scherm. Dit is het scherm waar je al je noten plaatst. Klik nu met de rechter muisknop op het instrument. klik nu op 'parameter automation' in het popup venster dat nu verschijnt. Vink het vakje 'pitch bend' aan en druk 'ok'. Er zou nu een extra balk onder je instrument moeten verschijnen, waar je handmatig de pitch bend ankers in kunt zetten.

 

Als tip voor dit effect kan ik meegeven, dat je het niet moet overdrijven. Als je het te vaak gebruikt tijdens een nummer, zal de impact ervan snel afnemen. Waarschijnlijk bereik je dan niet het gewenste effect.


Meer over toonhoogte buiging

Zoek de verschillen...

Guitar Music 7 "Stunt Driver" zonder pitch bend effect

Guitar Music 7 "Stunt Driver" mét pitch bend effect

Een kleine demonstratie van portamento met een MIDI keyboard.

Copyright Tyberium 2021 © All Rights Reserved