TYBERIUM.COM

Guitar

Shredding


Hoe maak je een coole 'shred'?


Wat is dat shredden voor iets, hoor ik je zeggen? Het is een gitaar techniek die word gebruikt door gitaar virtuozen over de hele wereld. Eenvoudig gezegd is het de kunst van het maken van zeer snelle herhalende patronen op je gitaar. Hoe ingewikkelder en technisch complexer, hoe beter. De beste 'shredders' verwerken diverse technieken in hun werk zoals tremolo, 'sweep picking', gebruik van belachelijke snelheden en allerlei andere foefjes om hun publiek te verbazen.

 

Ikzelf heb in de afgelopen jaren ook enkele pogingen gedaan in m'n eigen nummers. Maar dan geheel met het keyboard. Na verluid lukt dit aardig, afgaand op de leuke reacties die ik heb mogen ontvangen. Veel bezoekers vragen om een tutorial te maken over het shredden en om wat aanknooppunten te geven over hoe te beginnen. Dit is wat ik doe:

 

1. Bedenk een gemakkelijk patroon


ik begin zelf altijd met het bedenken van een simpel patroontje met een snelheid van rond de 130bpm. Houd het zo eenvoudig mogelijk en gebruik alleen de noten die de ruggengraat van je riff gaan vormen.


2. Verbind de puntjes


Zodra je een simpel patroon bedacht heb, vul je de tussenruimten in. Dit lijkt verdacht veel op het kinderspelletje 'verbind de puntjes'. Met Reason kun je dit (middels de sequencer)  gemakkelijk voor elkaar krijgen. Probeer met verschillende patronen, lengtes en snelheden de ruimten tussen je simpele patroon op te vullen. Speel 'm eens af en leg wat nadruk op bepaalde noten, door wat glisando toe te voegen.


3. Voeg het geheime ingrediënt toe


Als je tevreden bent over je shred, word het tijd voor leukste gedeelte; voeg wat 'frequentie verschuiving' effect toe. Dit geeft een mooi effect aan je shred en maakt het levendiger. De hoeveelheid, tijd en scherpte van het effect is goed beheersbaar. Zelf vind ik het mooi om het zo te timen dat het bepaald gedeeltes accentueert.


4. Aankleden


Nu je een toffe riff hebt gemaakt is het tijd om deze 'aan te kleden'. Voeg bas, drums en andere attributen toe om je riff te laten knallen. Let goed op het verschillende frequentiebereik van de verschillende instrumenten die je erbij doet. Zoals je weet zijn deze grofweg onderverdeeld in laag, midden en hoog. Als je teveel van hetzelfde bereik in een muziekdeel stopt, ontstaat er 'strijd'; De luisteraar zal moeite hebben om de individuele instrumenten te onderscheiden. Als je bijvoorbeeld twee of drie instrumenten gebruikt in hetzelfde hoge register (gitaar, piano en trompet), dan zullen deze instrumenten elkaar gaan verdringen. Als je dit ziet gebeuren, kun je altijd nog proberen om de individuele instrumenten een eigen equalizer te geven, zodat je ze onderling opnieuw kunt indelen.

 

Als je helemaal tevreden bent met het resultaat, dan is het tijd om het allemaal eens goed te gaan beluisteren. Je hebt het gemaakt met een keyboard, maar het lijkt wel door de gitaargoden zelf gemaakt! :)

4 stappen plan..

1. Bedenk een gemakkelijk patroon

2. Verbind de puntjes

3. Voeg geheime ingrediënt toe

4. Aankleden

Copyright Tyberium 2021 © All Rights Reserved