TYBERIUM.COM

Guitar

Frequentie verschuiving


Rond m'n derde nummer kwam ik een manier tegen, waarmee gitaar patches nog levendiger gemaakt konden worden. Hieronder vind je een kleine uitsnede uit de track "Stunt Driver", met en zonder dit effect. Kijk eens of je het verschil kunt ontdekken in de voorbeelden aan de rechter kant (druk op de 'play' knop).


Scream 4 module


Wat wellicht opvalt is dat de bovenste versie nogal flets klinkt. Alle noten lijken dezelfde tendens te hebben. Wanneer je de onderste versie afspeelt, schijnt de riff op een of andere manier tot leven te komen. Dit komt omdat de freqentie van de noten veranderd. Dit is te doen middels de 'Scream 4 Sound Destruction Unit' dat bij het Reason pakket zit. Je kunt de patch downloaden die ik voor bovenstaande riff en voor m'n 7e track heb gebruikt.


Als je de patch opent in Reason (instrument laden), draai dan de P1 knop naar 14. Sla nu een noot aan op je MIDI keyboard (er zou nu een gitaargeluid hoorbaar moeten zijn) en draai gelijktijdig maar langzaam de P2 knop (frequentie) omhoog en omlaag. De noot die je dan aanslaat zal van frequentie veranderen. Je kunt dit effect zelfs overdrijven door de 'Reso' helemaal omhoog te draaien en daarna de P2 nog eens te bedienen. Je kunt de noot echt laten jengelen door de P1 knop helemaal omhoog te draaien.

 

Dit effect kun je ook live opnemen, terwijl je aan het spelen bent op je keyboard. Klik met de rechter muisknop op de knop welke je wilt bedienen (bijvoorbeel P2) en selecteer 'edit automation' in het menu dat tevoorschijn komt. Er zou nu een groen vakje om de knop moeten verschijnen. Als je je muziek al op de notenbalken hebt gesequenced kun je op 'record' klikken en met de knop spelen om de frequentie live op te nemen.


Ik wil meer leren over dit effect in Reason 7

Zoek de verschillen...

Guitar Music 7 "Stunt Driver" zonder frequentie effect

Guitar Music 7 "Stunt Driver" mét frequentie effect

Hieronder zie je de inspiratie voor het frequentie verschuivingseffect dat ik gebruik in dit nummer. Het lijkt min of meer op het wah-wah pedaal dat gitartisten gebruiken.

Copyright Tyberium 2021 © All Rights Reserved