TYBERIUM.COM

Guitar

Aanslaggevoeligheid


Velocity value (top right corner)

Om het realisme nog verder te verhogen en het geprogrammeerde gevoel van een gequantizeerde track te verminderen, kun je de aanslaggevoeligheid (velocity)van de noten aanpassen. Dit is een numerieke waarde die de mate waarin en de wijze waarop een synthesizer (of andere elektronische klankbron) reageert op de snelheid en/of kracht waarmee een toets wordt ingedrukt. Ter illustratie: hoe harder je een pianotoets aanslaat, hoe luider het geluid. Aanslaggevoeligheid geeft een muzieknummer z'n klankkleur en dynamiek.


Om een aanslaggevoeligheidswaarde aan een noot toe te kennen, kun je simpelweg de noot aanklikken en in het 'VEL' venster erboven een waarde tussen de 1 en 127 invullen. De laagste waarde geeft een zachtere klank. De hoogste waarde betekend dat je met volle kracht heb gespeeld.


Een echte gitarist zal nooit iedere noot met exact dezelfde aanslagsterktet spelen. Door iedere noot dezelfde aanslaggevoeligheid te geven, word het muziekstuk al snel saai en ontbreekt iedere vorm van dynamiek.


Volgende pagina (glissando)

Op volle toeren

Wisselende aanslaggevoeligheid

Een kleine demonstratie van aanslaggevoeligheid.

Copyright Tyberium 2021 © All Rights Reserved