TYBERIUM.COM

Guitar

Muziek Sequencing


Muziek sequencing vind zijn oorsprong eind jaren 80. Het begon met het verschijnen van zogenaamde muziek/module trackers, programma's waarmee gebruikers softwarematig muziek noten in een tijdslijn kon rangschikken. De eerste tracker die als commercieel product op de markt kwam, was Ultimate Soundtracker voor de Amiga. De tracker werd echter pas populair doordat programmeurs het programma gingen namaken (klonen) en gratis begonnen te verstrekken als freeware. De meest bekende gratis versie was FastTracker 2. Al snel konden trackers ook opgenomen geluid (samples) afspelen en bleef men niet langer beperkt tot het door het programma en de computerchips gefabriceerde geluid. De muziek die met deze programma's gemaakt werd, begon populair te worden door het gebruik in computer spellen en de demoscene. De muziek die daadwerkelijk met behulp van de geluiden uit de tracker en computerchips tot stand kwamen, kwamen bekend te staan als 'chip tunes'.


Fast Tracker 2

The eerste versies van muziek trackers waren in staat om 4 samples tegelijkertijd af te spelen over 4 mono kanalen. Toen betere hardware beschikbaar kwam, beschikte de software al snel over 8, 16, 32 and 64 kanalen audio. Trackers hebben een kenmerkende verticale tijdslijn waar men de muzieknoten op plaatst. Tegenwoordig is Renoise waarschijnlijk nog de enige echte tracker, die nog actief ondersteund en door ontwikkeld wordt.

 

Wat is nou eigenlijk muziek sequencing? Zoals de naam al doet vermoeden, kan men met behulp van een muziek sequence programma geluiden op en tijdslijn laten afspelen. De oude trackers van vroeger waren in feite eigenlijk ook muziek sequencers.

 

Toen MIDI de standaard werd voor het besturen van muziek sequencing, ontwikkelden de trackers zich tot digitale audiomontagesystemen. Programma's als Steinberg's Cubase en Propellerhead's Reason werden virtuele thuis studio's, welke samples konden afspelen, zelf geluiden konden produceren, opnemen en bewerken.

 

Door gebruik te maken van live opgenomen instrumenten, kun je met de allernieuwste muziek sequencers door middel van een MIDI apparaat, zeer natuurgetrouw die instrumenten weergeven. Zelfs als je geen gitaar of drums kunt spelen, kun je op magische wijze je MIDI keyboard omtoveren in elk denkbaar instrument en er mee aan de haal gaan. Met een beetje inzet maak je zo dat ene nummer waar je altijd al van droomde. Het bespelen van elk denkbaar instrument ligt op deze wijze immers binnen handbereik.

 

Hieronder kun je een van mijn allereerste muzieknummers beluisteren, welke met music sequencing is gemaakt. Hiervoor werd destijds het gouwe-ouwe programma Fast Tracker 2 gebruikt. Het nummer is ergens aan het eind van de jaren 90 gemaakt. Probeer niet te lachen :)


Kijk nu maar eens waar de technologische vooruitgang ons gebracht heeft en vergelijk bovenstaand nummer eens met mijn latere werk, gemaakt met de laatste technologie. Denk eens aan de mogelijkheden die voor je liggen, als je bedenkt dat al die nummers gemaakt zijn met enkel een MIDI keyboard en een moderne muziek sequencer.

Copyright Tyberium 2021 © All Rights Reserved