TYBERIUM.COM

Guitar

"Fox One!"


F14 Tomcat op een vliegdekschip

Deze track is geïnspireerd door de uit 1986 stammende pilotenfilm 'Top Gun'. De film kreeg bekendheid door het gebruik van flitsende F-14 Tomcat straaljagers, stoere actie scenes, de rock and roll life style en z'n fameuze titel song van Steve Stevens (gitaar) en Harold Faltermeyer (piano).


De naam van mijn nummer "Fox One" verwijst naar een door NATO piloten gebruikte afkorting, welke aanduid dat er een radar gestuurde raket is afgevuurd (zoals de AIM-7 Sparrow). Dit was een van de vele zaken die door mijn hoofd schoten, toen ik de sfeer van dit nummer aan het bepalen was. Ik wilde de ervaring van het met duizelingwekkende snelheid door de lucht scheuren weergeven, terwijl je raketten afvuurt op de slechteriken.


Het nummer zelf begint met een stoere riff, welke meteen lekker vlot aftrapt en het gevoel moet vertalen van het opstijgen vanaf een vliegdekschip. Het nummer neemt zo rond de 50 seconden in de track wat gas terug, om ruimte te geven aan de piano. Tegen 1 minuut 10 gaat het gas er weer vol op, met diezelfde pianolaag eronder. Dit is een klein eerbetoon aan Mr. Faltermeyer's, gebruik van de piano in de Top Gun titel song. Gitaren en piano's lijken nu eenmaal goed samen te gaan en elkaar te complementeren.


Je kunt je allerlei achtervolgingsscènes voorstellen, gedurende het nummer. Gedurende het nummer probeer ik de balans probeer te vinden tussen de intense- en rustige momenten. Bij 1m:36s hoor je een lekker shredding stukje, waarbij ik gebruik maak van de wah-wah techniek die ik ook gebruik in mijn andere nummers: het voorkomt dat de herhaling van de riff te saai word en houd het stukje op die wijze interessant. De langzame drums geven extra definitie en intensiteit aan dit stuk en houd je geïnteresseerd. De extra zware gitaarsaus die er op 1m:50s overheen gaat (lange akkoorden), geeft het nummer nog een extra zetje, voor de break-down.


De break-down (rond 2m:06s) gaat tussen een piano en een wat saai afgestelde gitaar. De herhaling van dezelfde riff rond 2m:20s is met diezelfde gitaar, maar dan met een andere wah-wah setting en wat meer accenten. Op 2m:36s (vlak voordat alles weer vol op los gaat), hoor je nog net een lekkere vervormde opwaartse pitch bend, welke het snelle gedeelte inleid.

Beluister het volledige nummer hieronder.

Reason 4 Guitar Music 21:

"Fox One!"


Uitgegeven: 8 Juli 2013

De originele Top Gun film trailer uit 1986, welke als inspiratie diende voor mijn eigen nummer.

De F14 Tomcat straaljager in actie

blog comments powered by Disqus

Copyright Tyberium 2021 © All Rights Reserved