TYBERIUM.COM

Guitar
Base Jumpers

"Leap Of Faith"


Dit is het vijftiende nummer dat op YouTube werd gezet.


Na het zien van een mooie documentaire op Discovery Channel (waar anders?) over base jumpen met een wingsuit, schoot mij een idee te binnen voor een nummer. Met dit nummer probeer ik het gevoel te vangen van het beklimmen van een berg, om er daarna onverschrokken van af te springen met zo'n wing suit en een parachute.

 

Het eerste deel van het nummer is opgezet als sfeer maker, met rustige instrumenten en een langzaam tempo. De pauken en het koor zorgen voor een dromerig effect. De gitaar snijd er vlijmscherp tussendoor. Zo'n 40 seconden in het nummer begint de ritmische gitaar het tempo wat op te voeren. 15 seconden later hoor je lange gitaarakkoorden om het lage gedeelte uit te vullen. Duistere koper blazen beginnen door de achtergrond te drukken. Ik ben van mening dat deze opbouw helpt bij het visualiseren van uitdaging van de klim; het word steeds moeilijker als je hoger klimt en de wind je moeizame voortgang probeert tegen te gaan. Op dit moment zal er een gapende diepte onder je zijn ontstaan en terwijl je omlaag kijkt, realiseer je je pas met wat voor absurde klim je bezig bent.

 

Je zult merken dat zo rond 1 minuut 10 de gitaar patronen steeds minder voorspeldbaar en interessanter worden. De noten worden korter en complexer, welke de mentale druk en moeilijkheidsgraad van de klim benadrukken. Tegen 1 minuut 49 stel ik mij zo voor dat je eindelijk boven aan de top bent gekomen en je uitkijkt over de onmetelijke diepte. De muziek die je hoort zou dit moeten uitbeelden. Bij 2 minuut 15 adem je diep in, alvorens je zonder angst de diepte in duikt. Voorafgaand aan 'de sprong' hoor je een kleine gitaar portamento om dit uit te beelden.

 

Om de vrije val vlak lang de rotsen met de wingsuit muzikaal uit te beelden, worden reguliere drums gebruikt. De pauken zijn wat naar de achtergrond geplaatst. Alle gebruikte instrumenten komen nu in beeld en vullen 16 kanalen die tegelijkertijd gemixt worden. Om zoveel kanalen hoorbaar te houden, heb ik ze gepanned op verschillende posities. Ik denk dat deze techniek wellicht het meest waardevolle is dat ik heb geleerd, tot dus ver. Als alle instrumenten precies in het stereo midden waren gezet, zouden ze elkaar wegduwen en waren ze bijna niet meer te horen. Dit nummer is een goed voorbeeld van wat je kunt bereiken met de frequentie verschuiving die ik graag gebruik voor mijn gitaren. Het geeft net dat beetje extra helderheid en natuurgetrouw gitaar geluid. Je kunt in dit nummer goed horen dat sommige noten net iets anders klinken dan normaal. De muziek stukjes bij 1 minuut 49 en 2 minuut 15 geven een goede indicatie van de mogelijkheden die je zelf ook met het effect kunt doorvoeren. Het zijn in feite normale noten, waar het effect op is los gelaten, waardoor de helderheid en frequentie ineens dramatisch veranderd.

 

Rond 3 minuut 10 stel ik mij zo voor, dat je jezelf met je wingsuit hebt vrijgemaakt van de gevaarlijke rotsen en je parachute hebt geopend. De vlucht is ineens een stuk kalmer geworden en je daalt rustig af naar beneden. Onderweg neem je de omgeving in je op en wentel je jezelf in trots dat je de dood in de ogen hebt gekeken, maar 'm toch te slim af bent geweest. Met een sierlijke sprong kom je weer met beide benen op de grond, ergens in een groen veld, ver van de hektiek van het dagelijks leven.

Beluister het volledige nummer hieronder.

Reason 4 Guitar Music 15:

"Leap Of Faith"


Uitgegeven: 18 November 2011

blog comments powered by Disqus

Copyright Tyberium 2021 © All Rights Reserved