TYBERIUM.COM

Guitar
Excalibur

"Excalibur"


Dit is het elfde nummer dat op YouTube werd gezet.


Excalibur, het legendarische zwaard van Koning Arthur. Het beginpunt van dit nummer. Niet dat het zwaard zo zeer ter grondslag lag aan dit muzikale avontuur, maar min of meer het gevoel er achter. De tijd waarin dat verhaal zich afspeelde en het idee over ridderlijkheid in z'n algemeenheid bracht het balletje aan het rollen.


Het idee achter dit nummer was om een bepaalde snelheid en vaart in dit nummer te krijgen en er een gevoel van heldhaftigheid en beproeving in te verweven. Ik wilde een nummer maken waarbij de luisteraar zelf een verhaal kon verzinnen. Je zou je een ridder voor kunnen stellen, op een missie om een magisch zwaard te bemachtigen. Dit brengt hem langs diepe afgronden en verraderlijke bergen, getergd door regen en wind. De reis terug overspoeld hem met golfen van vijanden, zijn glimmende zwaard klievend door de lucht slaand. Vijanden maken kennis met zijn zoete wraak voor de gevallenen, om daarna veilig weder te keren bij zijn vrouw en kinderen.

 

Dit nummer zou het laatste nummer zijn van mijn eerste album. Het moest een weer-spiegeling zijn van wat ik onderweg allemaal geleerd had. De stijlen van mijn favoriete gitaarhelden zouden er in verwerkt moeten worden, met een ligt modern techno kantje, maar het Koning Arthur tijdperk behoudende. Als je goed luistert kun je de invloeden die mij geïnspireerd hebben herkennen: de techno kant van Rammstein en Machinae Supremacy, het neoclassicisme en theatrale van Malmsteen, de tremolo en legato technieken (heb ik blijkbaar toch nog wat terminologie op gepikt :) van Satriani en het 'praat-achtige' gitaargeluid van Vai.

 

Ik begon het nummer met een stevige gitaar riff en hi-hats, waarbij het tempo werd gedirigeerd door de kleine drums en het overschakelen naar een snellere riff. De piano zorgde voor de diepte in het nummer. Het nummer neemt aan intensiteit af om ruimte te maken voor de Engelse hoorn en de gitaar. Het luchtige piano deel zorgde voor de frisheid en vrolijke noot. Hierna breidt de track zich uit en piekt aan het eind met een gezamenlijke 15 lagen aan audio.


Verkrijgbaar op het album 'No Strings Attached'.

Beluister het volledige nummer hieronder.

Reason 4 Guitar Music 11:

"Excalibur"


Uitgegeven: 30 April 2011

blog comments powered by Disqus

Copyright Tyberium 2021 ┬ę All Rights Reserved