Guitar

Over het album "No Strings Attached"


• Zou het niet geweldig zijn als ik de mensen die mijn muziek leuk vinden, kon bereiken met een

  album dat daadwerkelijk te koop is?

• Behoort dit wel eens tot de mogelijkheden voor Jan Met De Pet?

• Heb ik dan geen platenmaatschappij nodig? Ik wil niet onder druk staan om muziek te moeten maken.

• Hoe blijf ik onafhankelijk? Ik wil mijn muziekrechten niet kwijt raken.

• Zal mijn muziek goed gaan klinken op elke muziekinstallatie?

• Wat heb ik eigenlijk nodig om mijn muziek uit te brengen?

• Kost dit allemaal geen klein fortuin?


Dit zijn een aantal vragen die door mijn hoofd spookten, toen ik overwoog om een album uit te brengen. Youtube is leuk, maar om je eigen werk daadwerkelijk als een album uitgebracht te zien, spreekt toch echt tot de verbeelding. Ik begon het internet af te speuren en ontdekte dat de muziekwereld zich ontwikkeld had, toen ik blijkbaar even niet op lette. Je hebt helemaal geen platenmaatschappij meer nodig. Je hoeft geen demo meer in te sturen en in spanning af te wachten of men 'm wel beluisterd. Een nieuw tijdperk is aangebroken. Je bepaald zelf wel wat het beste is voor jou en je muziek. Het is het tijdperk van de muziek downloads.

 

iTunes, Amazon, Rhapsody, Spotify enzovoort. Allemaal staan ze in de rij om jouw werk onder de man te brengen. Maar laten we even realistisch zijn. Mijn Youtube nummers zijn nou niet bepaald uitzend-waardig. Alle nummers verschillen onderling van volume en intensiteit. Als ik ze op m'n radio beluister, moet ik continue met de volumeknop lopen friemelen, omdat het volume telkens wisselt. Het ene nummer heeft veel bas, het andere weer erg weinig, enzovoort. I kheb waarschijnlijk nog niet alles uit m'n nummer kunnen halen dat er in zit. Maar wie kan me dat kwalijk nemen; ik heb geen dure monitor koptelefoons of gekalibreerde boxen, een wiskundig berekende luisterkamer of welke andere technische abracadabra dan ook. Ik ben per slot van rekening geen muziek ingenieur. Maar wacht eens even....Ik kan er wel eentje opzoeken.

 

Wat ik nodig had, was iemand die mijn muziek kon masteren. Mensen die mijn muziek avonturen willen steunen door m'n nummers te kopen, moeten in mijn ogen ook beloont worden. Ze moeten de muzieknummers ontvangen in de best mogelijke kwaliteit; geheel gemasterd. Bij masteren bekijkt een muziek technicus jouw uiteindelijke mix en vertelt je wat er aan mankeert en hoe je het kunt verbeteren. Soms vraagt dit wat inzet van jezelf (zoals het afstellen van je mixvolumes), maar meestal zal de technicus zijn eigen toverkunsten vertonen. Aan het eind is je muziek klaar om gespeeld te worden op alle soorten muziekinstallaties (inclusief draagbare muziekspelers). Een mastering studio kan ook dienst doen als tussenpersoon voor online distributeurs als iTunes en Amazon en jouw muziek. Wat blijkt namelijk; deze online distributeurs willen helemaal niet dat je jouw muziek rechtstreeks naar hen verstuurd. Dit heeft vooral te maken met wet en regelgevings zaken (zoals het verkrijgen van een IRSC code en/of een UPC code.

   

Na wat speurwerk vond ik een bedrijf genaamd Musictrades and diens distributie partner DMI Records, welke precies konden wat ik zocht: mij middels het masteren helpen bij het verbeteren van mijn muziek en het volledig verzorgen van de online distributie en alle wetgeving hocus-pocus. Ze toonden mij een kijkje in de keuken en boden mij ter overtuiging aan een gratis track te masteren. Als het niet hetgeen was wat ik zocht, dan was er geen man overboord. Het eerste verzoek dat ik kreeg, was om de technicus wat kopruimte te geven om mee te werken. In Reason kun je deze kopruimte zien door de 'big-meter' te gebruiken. Deze zit bovenaan de rekken in het programma.






De meeste audio technici zullen je vragen om zo'n 6 decibel aan ruimte, waar ze in kunnen stoeien. Dit betekend dat de gele piekmeting niet boven de -6 dB uit mag komen. Als je een rode 'clip' indicatie ziet, dan heb je het de track te ver opgeschroefd en zal het geluid gaan kraken. Je kunt met de diverse volumes in je mix aan de haal gaan om dit in orde te krijgen. Het lukte me om dit voor elkaar te krijgen, waarna ik de track heb geupload naar hun beveiligde server. Hierna was het aan de technicus om mij te overtuigen. Binnen een dag kreeg ik de melding dat de track gemasterd was en op de server stond ter beoordeling. Na het horen van het resultaat was ik meteen verkocht: Ze hadden een ongekende helderheid weten terug te brengen in het nummer, waarvan ik me niet eens bewust was, dat er in te stoppen. Schijnbaar was dit verstopt onder alle lagen van instrumenten die in het nummer zaten. Delen waren zó bewerkt met equalizers en compressors, dat alle individuele instrumenten op z'n plek leken te vallen. Het klonk helder en fris op een manier, zoals ik míjn muziek nog niet eerder gehoord had. Ik besloot dat dit exact was, waar ik naar op zoek was. Dat beetje extra dat mijn muziek naar een hoger niveau zal tillen.

 

Hieronder staat een kleine greep wat masteren met jouw muziek kan doen:

 

• Aanpassen van het stereobeeld (muziek klinkt breder)

• Verwijderen van klikjes, kraakjes en foutjes

• Verloren en verstopte frequenties naar voren halen (equalizing)

• Het volume tussen de nummers gelijk trekken

• De nummers op volgorde zetten voor je album

• Digitale informatie toevoegen (artiest, track naam etc)


Toen eenmaal alle nummers gemasterd waren, werden ze door de technicus weer op de beveiligde server gezet, ter beoordeling. Een goede technicus geeft je ruim de tijd om feedback te geven en je eventuele wensen ("maak de drums harder" of "Kan de gitaar wat warmer?" door te voeren in jouw tracks. Toen ik uiteindelijk volledig tevreden was, vroeg hij me nog een niet onbelangrijk dingetje:

 

"Hoe heet het album, wat zijn de namen van de nummers en kun je me het voorkantje sturen?"

 

Die zag ik even niet aankomen. Ik noemde mijn nummers altijd 'guitar music 1', 'guitar music 2', enzovoort. Ik ben er even voor gaan zitten en kwam uiteindelijk op een aantal namen en op de titel voor het album. Mijn nummers zijn allemaal in elkaar gezet met een MIDI keyboard en niet met een daadwerkelijke gitaar. Hoe beter mijn muziek te beschrijven, dan met 'no strings attached'? Het heeft zelfs een dubbele betekenis als extra. Ik heb dit gegeven proberen te verbeelden in mijn coverart: een gitaar, waar een schaar op het punt staat de snaren door te knippen. Verder zitten er doorschijnende pianotoetsen in de gitaar verwerkt. Na het overdragen van de namen en de cover-art, heeft het bedrijf alles verder zelf geregeld om mijn muziek online te krijgen.

 

Het was een zeer interessante reis geworden. Je eigen muziek uitgeven was nog nooit zo eenvoudig als nu. Ik hoop dat ik in de loop der jaren op z'n minst mijn investering kan terug verdienen. Het is in ieder geval goed te weten dat mijn muziek tot het einde der tijden op het internet zal staan. Alle eventuele overige opbrengsten zouden een perfecte stimulans zijn om verder te gaan met mijn muzikale projectjes, in de hoop anderen te inspireren om ook in het diepe te duiken en hun muziek met de wereld te delen. Als jij ook meer uit je muziek wilt halen, let dan goed op en doe wat huiswerk:


• Kies een mastering studio die je tenminste een track gratis aanbied

• Kies een tussenpersoon die geen deel van jou opbrengsten wil

• Kies een tussenpersoon die jou je muziekrechten laat houden

• Kies een uitgever die jou muziek onderbrengt in meerder winkels voor het zelfde geld

 

Mocht je nog steeds vragen hebben, stuur me dan gerust een email.

No Strings Attached